Zoeken
  • VeDeBe elektro

5 meest voorkomende inbreuken bij afkeur elektrische installatie. En wat kosten ze?

Huisje gekocht, en wat blijkt. Je elektrische installatie is afgekeurd. Je hebt nu 18 maanden de tijd om je installatie te laten herkeuren na het conform maken van de inbreuken. Maar wat betekenen al die opmerkingen eigenlijk? We zullen hier de 5 meest voorkomende inbreuken bespreken. Indien u verdere informatie nodig heeft mag u me steeds contacteren. Ook indien u beroep wil doen om uw installatie keuringklaar te maken.


1. Geen of onnauwkeurige elektrische schema's.

Je dient een eendraadschema en een situatieschema aan de keurder voor te leggen. Heb je dit niet of staaft dit niet met de werkelijkheid, dan zal de keurder je installatie afkeuren.

Prijs hangt af van de grootte van de woning en of alles nog uitgemeten moet worden ofdat er al schetsen zijn. 59€-250€


2. Geen hoofddifferentieel of differentieel voor vochtige ruimten.

Dit spreekt voor zich, aan het begin van je installatie moet je een differentieel van maximaal 300mA geschakeld hebben, en elke vochtige ruimte dient aangesloten te worden na een differentieel van maximaal 30mA.

Enkel een differentieel kan vervangen worden voor zo'n 65€ afhankelijk van het type.


3. Aardingsproblemen.

Veel voorkomend is dat er stopcontacten met aardingspin gemonteerd zijn waarvan de aardingspin niet aangesloten is. Deze dienen geaard te worden of stopcontacten aan te passen.

Slechte aardingsweerstand: Hier moeten extra aardingspennen geplaatst worden buiten.

Geen aardingsonderbreker, er moet een mechanische schakelaar staan op de aarding te kunnen onderbreken.

Equipotentiaalverbindingen niet goed. Je moet een aardingsverbing hebben op de waterleidingen en gasleidingen, zodat deze beveiligd zijn bij contact met elektriciteit. Anders zou je volledig water/gas net onder stroom komen.

Dit zijn de goedkopere oplossingen, vanaf een 10€ al op te lossen.


4. Te veel stopcontacten

Je mag maar 8 enkelvoudige of meervoudige stopcontacten per automaat hebben.

Dit is op te lossen door stopcontacten weg te nemen ofwel door 1 kring op te splitsen naar 2 kringen.

Stopcontact afkoppelen is zo gefixed, het opsplitsen kan makkelijk in de zekeringkast en bij pech moeten er compleet nieuwe kabels voorzien worden.


5.Foutieve kabels

Het komt vaak voor dat door de ouderdom kabels geen goede isolatie meer hebben, deze dienen vervangen te worden. Ook zien we dikwijls doe-het-zelf praktijken waar foutieve kabels gebruikt worden welke onvoldoende beschermen tegen aanraking.

Voor een paar euro kan een kabel al vervangen worden.


Buiten deze inbreuken zijn er uiteraard nog meerdere problemen. Veel problemen zijn te wijten aan ouderdom en slijtage. Defecte schakelaars/stopcontacten, oude zekeringen enzovoort. Ik kan vrijblijvend uw keuringsattest analyseren en u een offerte op maat bezorgen zodat u weer veilig door het leven kan.


85 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven